SSC CGL Time Speed & Distance MCQs with detailed solutions, shortcut tricks, trains, boats, relative speed practice questions.
SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
1. A man travels from A to B at 60 km/h and returns from B to A at 40 km/h. What is his average speed for the entire journey?
A. 48 km/h B. 50 km/h
C. 52 km/h D. 45 km/h
Correct Answer: A. 48 km/h
Explanation:

2. A train 240 m long crosses a pole in 12 seconds. What is its speed?
A. 60 km/h B. 72 km/h
C. 80 km/h D. 90 km/h
Correct Answer: B. 72 km/h
Explanation:
Distance covered = Length of train = 240 m
Speed = m/s = 20m/s
Convert m/s into km/h:
20 × 18/5 km/h = 72km/h
3. A man increases his speed by 25%. By what percentage will the time taken for the same distance decrease?
A. v15% B. 20%
C. 25% D. 30%
Correct Answer: B. 20%
Explanation:
Let original speed = 100
New speed = 125
T∝ 1/S
New Time : Original Time = 100 : 125
= 4 :5
Decrease % = × 100% = 20%
4. A car covers the first half of a journey at 40 km/h and the second half at 60 km/h. Find its average speed.
A 45 km/h B. 48 km/h
C. 50 km/h D. 52 km/h
Correct Answer: B. 48 km/h
Explanation:

SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
5. A train 180 m long is running at 54 km/h. How much time will it take to cross a platform 270 m long?
A. 20 sec B. 25 sec
C. 30 sec D. 35 sec
Correct Answer: C. 30 sec
Explanation:
Total distance covered = 180 + 270= 450
Convert speed: 54 × (5/18)=15 m/s
Time: 45/15 = 30 sec
6. Two trains of lengths 150 m and 250 m are moving in opposite directions at 54 km/h and 72 km/h respectively. Find the time taken to cross each other.
A. (80/7) sec B. (90/7) sec
C. (60/7) sec D. (50/7) sec
Correct Answer: A. (80/7) sec
Explanation:
Total length = 150 + 250 = 400
Relative speed = 54 + 72 = 126km/h
⟹ 126 × (5/18)=35 m/s
Time = 400/35 sec= 80/7 sec
7. A person travels 120 km at 40 km/h and another 180 km at 60 km/h. Find his average speed.
A. 45 km/h B. 48 km/h
C. 50 km/h D. 52 km/h
Correct Answer: C. 50 km/h
Explanation:
Total distance: 120 + 180 = 300
Time taken:
120/40h = 3 h
180/60= 3 h
Total time = 6 h.
Average Speed = 300/6 = 50 km/h
8. A train travelling at 90 km/h crosses a man standing on the platform in 8 seconds. Find the length of the train.
A. 180 m B. 200 m
C. 220 m D. 240 m
Correct Answer: B. 200 m
Explanation:
Convert speed:
90 × (5/18 =25m/s
Distance covered in 8 seconds:
25 × 8=200 m
∴ train length = 200 m.
9. A boat travels 30 km downstream in 2 hours and the same distance upstream in 3 hours. Find the speed of the boat in still water.
A. 10 km/h B. 12.5 km/h
C. 15 km/h D. 20 km/h
Correct Answer: C. 12.5 km/h
Explanation:
Downstream speed:
30/2 =15 km/h
Upstream speed = 30/3 =10 km/h
Speed in still water:(15+10)/2=12.5 km/h
SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
10. A man walks at 5 km/h and reaches his destination 12 minutes late. If he walks at 6 km/h, he reaches 8 minutes early. Find the distance.
A. 8 km B. 9 km
C. 10 km D. 12 km
Correct Answer: C. 10 km
Explanation:
Difference in arrival time:12 + 8 = 20 min =1/3 hour
Difference in time:
D/5 – D/6=1/3
D(1/30) = 1/3
D = 10km
11. Two persons start from the same point and move in opposite directions at 6 km/h and 8 km/h. After how much time will they be 35 km apart?
A. 2 hours B. 2.5 hours
C. 3 hours D. 3.5 hours
Correct Answer: B. 2.5 hours
Explanation:
Relative speed = 6 + 8 = 14 km/h
Time = 35/1 = 2.5 hours
12. A man covers a certain distance at 12 km/h. If he had travelled at 15 km/h, he would have taken 20 minutes less. Find the distance.
A. 15 km B. 18 km
C. 20 km D. 24 km
Correct Answer: C. 20 km
Explanation:
Time difference = 20 min= 1/3 hour[
D/12 – D/15= 1/3
D(15 – 12 )/180= 1/3
D/60 =1/3
D = 20 km
13. A train crosses a 300 m platform in 20 seconds and a pole in 8 seconds. Find the length of the train.
A. 180 m B. 200 m
C. 220 m D. 240 m
Correct Answer: B. 200 m
Explanation:
Let train length = (L)
Speed when crossing pole: S = L/8
When crossing platform: S=(L+300)/20
L/8 =(L+300)/20
20L= 8L + 2400
12L = 2400[
L=200 m
14. A person travels from A to B at 30 km/h and returns at 20 km/h. If the total journey takes 5 hours, find the distance between A and B.
A. 50 km B. 55 km
C. 60 km D. 75 km
Correct Answer: C. 60 km
Explanation:
Let one-way distance = (D).
D/30+ D/20=5
LCM = 60:
(2D+3D)/60 = 5
5D=300
D=60km
SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
15. Two trains of equal length are moving in the same direction at 72 km/h and 54 km/h. They take 20 seconds to overtake each other. Find the length of each train.
A. 40 m B. 45 m
C. 50 m D. 60 m
Correct Answer: C. 50 m
Explanation:
Relative speed: 72 – 54=18 km/h
18 × (5/18)=5 m/s
Total distance covered relative to each other:
5 × 20=100 m
Since trains are equal:
2L=100
L=50 m
16. A man covers a distance in 7 hours. He covers one-third of the distance at 20 km/h and the remaining distance at 30 km/h. Find the total distance.
A. 150 km B. 160 km
C. 180 km D. 210 km
Correct Answer: C. 180 km
Explanation:
Let total distance = (D)
First part: ( D/3)/20= D/60
Remaining part:
(2D/3)/30 = D/45
Total time: (D/60) + (D/45)=7
LCM = 180
(3D + 4D)/180 = 7
7D=180 × 7
D=180
SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
17. A cyclist reduces his speed by 20%. By what percentage must he increase his new speed to regain the original speed?
A. 20% B. 22.5%
C. 25% D. 30%
Correct Answer: C. 25%
Explanation:
Let original speed = 100
Reduced speed = 100 – 20 = 80
Required increase:
(20/80) × 100=25%
18. A boat takes 4 hours to travel 48 km downstream and 6 hours to travel the same distance upstream. Find the speed of the stream.
A. 2 km/h B. 3 km/h
C. 4 km/h D. 5 km/h
Correct Answer: B. 2 km/h
Explanation:
Downstream speed:
(48)/4=12 km/h
Upstream speed: 48/6 = 8 km/h
Stream speed: (12 – 8)/2= 2 km/h
19. A train running at 72 km/h crosses another train of length 180 m moving in the opposite direction at 36 km/h in 10 seconds. Find the length of the first train.
A. 100 m B. 120 m
C. 140 m D. 150 m
Correct Answer: B. 120 m
Explanation:
Relative speed: 72 + 36 = 108 km/h
Convert:108 × (5/18) = 30 m/s
Distance covered in 10 seconds:
30 × 10=300 m
Total length of both trains:
L+180=300
L=120 m
20. A person travels 25% of a distance at 20 km/h, 50% at 40 km/h and the remaining 25% at 80 km/h. Find the average speed.
A. 35.76 km/h B. 35.875 km/h
C. 35.56 km/h D. 35.425 km/h
Correct Answer: C. 35.56 km/h
Explanation:
Assume total distance = 400 km.
First 25%:[
100 km at 20 km/h
Time:
100/20 = 5 h
Next 50%:
200 km at 40 km/h
Time:[
200/40 = 5 h
Last 25%:
100 km at 80 km/h
Time:
100/80 = 1.25h
Total distance =400 km
Total time = 5 + 5 + 1.25 =11.25 h
Average speed = 400/11.25= 35.56 km/h
SSC CGL Time Speed & Distance MCQs
SSC CGL Quantitative Aptitude Topics
- Number System
- Decimals
- Fractions
- Percentages
- Ratio & proportion
- Square roots
- Averages
- Interest (simple & compound)
- Profit & loss
- Discount
- Partnerships
- Mixture & Alligation
- Time & speed & distance
- Time & work.
- Advanced math includes basic algebraic identities
- Elementary surds
- Graphs of linear equations
- Triangles
- Circles
- Regular polygons, right prisms, cones, cylinders, spheres
- Trigonometry.
YOUTUBE
If you are interested in reading stories, CLICK HERE



