polycet solved previous qp 2020 FIMTS polycet
For TS Polycet || Solved Previous Question Papers 2020 MathTs polycet|| Maths solved previous qp 2020 || Solved Papers
TS polycet solved previous qp 2020

The State Board of Technical Education and Training (SBTET), Telangana, Hyderabad, will conduct “Polytechnic Common Entrance Test (TS POLYCET)” for the candidates seeking admission into all Diploma Courses in Engineering /Non-Engineering Technology.
The Main Subjects in this
TS Polycet
Exams are Maths, Physics, Chemistry and Biology. Here we are providing the Previous Maths Papers Questions and Solutions.
The syllabus of Maths, Physics, Chemistry and Biology for TS POLYCET-2020 is the same as that of SSC Examination conducted by the Board of Secondary Education, Telangana.
TS Polycet || Solved Previous Question Papers 2021 Mathematics gives an idea becuase, it is very helpful to solve the problems in TS POLYCET entence examination
TS Polycet Solved Question Papers
TS Polycet
Ts polycet solved previous qp 2020
Chapter 1: Real Numbers
1.If 7 divides a2 then
a2 ను 7 భాగించినచో
(1) 7 divides a (a ను 7 భాగిస్తుంది)
(2) 7 divides
(
ను 7 భాగిస్తుంది)
(3) a divide 7 (7 ను a భాగిస్తుంది)
(4) none (ఏదీ కాదు)
Answer: (1)
2. In the formula
, which of the following is true?
అయిన, ఈ క్రింది వాటిలో ఏది సత్యము.
(1) x > 0, y > 0, a = 1
(2) x < 0, y < 0, a = 1
(3) a > 0, y > 0, x = 1
(4) x > 0, y > 0, a ≠ 1
Answer: (4)
, then x > 0, y > 0, a ≠ 1
3. 5 =____________
Answer: (3)
4.
then x =
అయిన, x =
(1) n (2) 1 (3) 5 (4) 2
Answer: (4)
5.
, ac = ___
అయిన, ac = ___
(1)a2 (2)b2 (3) c2 (4) None(ఏది కాదు)
Answer: (2)
Given ![]()
TS 10th class maths concept (E/M)
TS 10th Class Maths Concept (T/M)
TS Polycet

Chapter 2: Sets
1.Cardinal number of set A = {P, O, L, Y, T, E, C, H, N, I, Q} , B = {P, O, L, Y, C, E, T, 2020}, then B – A =
A = {P, O, L, Y, T, E, C, H, N, I, Q} , B = {P, O, L, Y, C, E, T, 2020}, అయిన B – A =
(1) {20} (2) {2020} (3) {40} (4) none (ఏది కాదు)
Answer: (2)
A = {P, O, L, Y, T, E, C, H, N, I, Q}, B = {P, O, L, Y, C, E, T, 2020} B – A = {2020}
2. If A = {a} and B = {a, b} , C = {a, b, c}, then A ∩ B ∩ C =
A = {a} and B = {a, b} , C = {a, b, c}, అయిన A ∩ B ∩ C =
(1) {a} (2) {b}
(3) {c} (4) {2021}
Answer: (1)
A = {a}, B = {a, b} and C= {a, b, c} A ∩ B ∩ C ={a}
TS 10th class maths concept (E/M)

Chapter 3: Polynomials
1. Product of the polynomials (x3 – 8), (x – 8) is denoted by p(x) = ax4 + bx3 + c x2 + dx +e, then p (8) =
(x3 – 8), (x – 8) అను బహుపదుల లబ్దము p(x) = ax4 + bx3 + c x2 + dx +e అయిన, p (8) =
(1) 0 (2) 1
(3) 2 (4) 3
Answer: (1)
Given (x3 – 8) (x – 8) = p(x) = ax4 + bx3 + c x2 + dx +e p (8) = (83 – 1) (8 – 8) = (83 – 1) (0) = 0
2. If α, β are the zeroes of x2 – 1 , α + β =
α, β లు x2 – 1అనే వర్గ బహుపదికి శూన్యాలు అయితే α + β విలువ?
(1) 0 (2) 1
(3) – 1 (4) 2
Answer: (1)
Let p(x) = x2 – 1 For the zeroes of the polynomial p(x) = 0 x2 – 1 = 0 (x + 1) (x – 1) =0 x= 1 or x = – 1 α = 1, β = – 1 α + β = 0 (OR) We know that the sum of the zeroes of a quadratic polynomial ax² + bx + c is -b/a Therefore Sum of the zeroes of the Quadratic Polynomial x² – 1 is 0/1 = 0

Chapter 4: Linear equations in Two Variables
1.For the equation 2019x + 2020y = 4040, when x= 0 the value of y =
2019x + 2020y = 4040 అను సమీకరణమునకు x= 0 అయిన, y విలువ
(1) 2020 (2) 2019
(3) 4 (4) 2
Answer: (4)
Given equation is 2019x + 2020y = 4040 Put x = 0 in the above equation 2019(0) + 2020y = 4040 2020y = 4040 y = 4040/2020 = 2
2. Solution of the equations 7x + 5y = 12 and 5x – 7y = – 2, not equal to
7x + 5y = 12 మరియు 5x – 7y = – 2 సమీకరణాల సాధన ఈ క్రిది వానీలో దేనికి సమాన కాదు
Answer: (1)
Given equations are 7x + 5y = 12 ………… eqn (1) and 5x – 7y = – 2………… eqn (2) From option (1) we get the solutions: – 1, 1 From the remaining options, we get the solutions 1, 1 The solutions – 1, 1 not satisfy the given equations
3. If
then (x, y) =
అయిన,(x, y) =
(1) (2019, 2020) (2) (2020, 2019)
(3) (2019, 2019) (4) (2020, 2020)
Answer: (1)
Given equations are By substituting ∴ Option (1) is correct

4. If (5, 2) is the solution 2x + 3y = 20, ax – by = 0, the (a, b) =
2x + 3y = 20, ax – by = 0 ల సాధన (5, 2) అయిన (a, b) =
(1) (2, 5) (2) (5, 2)
(3) (– 2, 5) (4) (– 5, 2)
Answer: (1)
Given equations are 2x + 3y = 20, ax – by = 0 (5, 2) is the solution of above equations a (5) – b (2) = 0 5a – 2b = 0 …… (i) (2, 5) satisfies the equation (i) ∴ option (1) is correct
5. If the system of equations x – y = 1 and ax + y = 2 has unique solution then
జత సమీకరణాలకు x – y = 1, ax + y = 2 లకు ఏకైక సాధన ఉంటే
(1) a = 1 (2) a = – 1
(3) a ≠ 1 (4) a ≠– 1
Answer: (4)
Given equations are x – y = 1 ………… eqn (1) ax + y = 2………… eqn (2) a1 = 1, b1 = – 1, c1 = 1 a2 = a, b2 = 1, c2 = 2 given equations have unique solution ⟹ a ≠– 1![]()
6. x + y =
, x – y = 0, then x =
x + y =
, x – y = 0, అయిన x =
Answer: (3)
Given equations are x + y = x – y = 0………… eqn (ii) from (ii) x – y = 0 ⟹ x = y from (ii) x + y = ⟹ x + x = ⟹ 2x = ⟹ x =
………… eqn (i) ![]()
![]()
![]()
TS 10th class maths concept (E/M)

Chapter 5: Quadratic Equations
1.If the roots of 2x2 + kx + 3 = 0 are real and equal, then k =
2x2 + kx + 3 = 0 యొక్క మూలాలు వాస్తవాలు మరియు సమానాలు అయిన k విలువ =
(1)± 6
(2) ± 4
(2)± 2
(4) ± 5
Answer: (3)
Given that 2x2 + kx + 3 = 0 has real and equal roots a = 2, b = k and c = 3 b2 – 4ac = 0 k2 – 4 (2) (3) = 0 k2 – 24 = 0 k2 = 24
2. 8x2 – 6x – 9 = 0= ______
(1)(2x – 3) (x – 3) (2) (2x – 3) (x +1)
(3) (2x + 1) (x – 1) (4) (2x – 3) (4x + 3)
Answer: (4)
Given equation is 8x2 – 6x – 9 = 0 8x2 – 12x + 6x – 9 = 0 4x (2x – 3) + 3(2x – 3) (2x – 3) (4x + 3)
4. Roots of 5x2 – 8x = 4 are
5x2 – 8x = 4 యొక్క మూలాలు
(1) 2,
(2) 1,
(3) 2,
(4) 2, 7
Answer: (1)
Given equation is 5x2 – 8x = 4 5x2 – 8x – 4 = 0 ⟹ 5x2 – 10x + 2x – 4 = 0 ⟹ 5x (x – 2) + 2 (x – 2) = 0 ⟹ (x – 2) (5x + 2) = 0 ⟹ x – 2 = 0 or 5x + 2 = 0 x= 2 0r x = ![]()
TS Polycet
TS 10th class maths concept (E/M)

Chapter 6: Progressions
1. 1, -1/2, 1/4…. Are in G.P, then find 8th term
1, -1/2, 1/4…. అనే గుణ శ్రేడిలోని ఎనిమిదవ పదం
(1) 1/128 (2) 1/64
(3) – 1/128 (4) –1/64
Answer: (3)
Given GP is 1, – 1/2, –1/ 4 …… First term (మొదటి పదం) = a =1 Common ratio (సామాన్య నిష్పత్తి) = r = (– 1/2)/1 = – 1/2 8th term (ఎనిమిదవ పదం) = a8 = a r7 = 1× (-1/2)7 = –1/128
2. 4, 7, 10… are in AP, the sum 15 terms is____
4, 7, 10… A.P లో ఉన్నచో 15 పదాల మొత్తం ____
(1) 385 (2) 475
(3) 375 (4) 325
Answer: (3)
Given AP is 4, 7, 10, … a = 4, d = 3 and n = 15we know that sum of n terms of AP = Sn = ∴ The sum of 15 terms of AP 4, 7, 10…. Is 375![]()
3. 10th term of AP: 13, 8, 3, – 2, …. is
13, 8, 3, – 2, …. అను అంకశ్రేడిలోని 10 వ పదం
(1) – 32 (2) – 23
(3) 30 (4) – 30
Answer: (1)
Given AP is 13, 8, 3, – 2, …. a= 33, d = 8 – 13 = – 5 and n = 10 an = a + (n – 1) d a10 = 13 + (10 – 1) (– 5) a10 = 13 + (9) (– 5) a10 = 13 – 45 ∴10th term = – 32
4. Which term of GP:
is 729?
అనే గుణ శ్రేడిలో 729 ఎన్నవ పదం?
(1) 10 (2) 12 (3) 14 (4) 16
Answer: (2)
TS Polycet TS 6th Class Maths Concept

Chapter 7: Coordinater Geometry
1.If the slope of the line through (2, – 7) and (x, 5) is 3 then x =_________
(2, – 7), (x, 5) ల గుండా పోవు రేఖ వాలు 3 అయిన x యొక్క విలువ _____
(1) 4 (2) 5 (3) 6 (4) 7
Answer: (3)
Let A = (2, – 7) and B = (x, 5) ⟹ Slope of AB = 3
2. If (8, 1), (k, – 4), (2, – 5) are collinear, then k = ______
(8, 1), (k, – 4), (2, – 5) లు సరేఖీయాలైన k యొక్క విలువ ______
(1) 4 (2) 3 (3) 2 (4) 1
Answer: (2)
Given Points (8, 1), (k, – 4), (2, – 5) are collinear Let A = (8, 1); B = (k, – 4); C = (2, – 5) Slope of AB = Slope AC k – 8 = – 5 k = 8 – 5 = 3 
3. The point (2, – 3) divides the line segment joining the points (– 1, 3), (4, – 7) in the ratio__
(– 1, 3), (4, – 7) బిందువులతో ఏర్పడు రేఖా ఖండాన్ని (2, – 3) బిందువు విభజించు నిష్పత్తి___
(1) 3: 2 (2) 2 : 3 (3) 8 : 1 (4) 1 : 4
Answer: (1)
We know that if P (x, y) divides the line segment joining the points (x1, y1) and (x2, y2) then the ratio is (x1 – x) : (x – x2) or (y1 – y) : (y – y2) Required ratio = – 1 – 2 : 2 – 4 = – 3 : – 2 = 3 : 2
4. The centroid of the triangle whose vertices are (3, – 5), (–7, 4), (10, –2) is
(3, – 5), (–7, 4), (10, –2) లు శీర్శాలుగా గల త్రిభుజం యొక్క గురుత్వ కేంద్రం____
(1) (1, 1) (2) (1, – 2) (3) (–2, 1) (4) (2, –1)
Answer: (4)
Given the vertices of triangle are (3, – 5), (–7, 4), (10, –2) = (2, –1)

Chapter 8: Similar Triangles
1. If ∆ ABC ~ ∆ PQR; ∠A = 320, ∠R = 650, then ∠B =
If ∆ ABC ~ ∆ PQR; ∠A = 320, ∠R = 650, అయిన ∠B =
(1) 930 (2) 830 (3) 730 (4) 630
Answer: (2)
Given ∆ ABC ~ ∆ PQR ⟹ ∠A =∠P; ∠B =∠Q; ∠C =∠R ⟹ ∠C =∠R = 650 Now in ∆ ABC, ∠A + ∠B + ∠C = 1800 320 + ∠B + 650 = 1800 970 + ∠B = 1800 ∠B = 1800 – 970 = 830
2. In the ∆ ABC; D, E and F are midpoints of the side BC, CA and AB.T
hen area of ∆ DEF : ∆ ABC = __________
∆ ABC లో D, E మరియు F లు వరుసగా BC, CA మరియు AB ల మధ్య బిన్డువులైన,
∆ DEF వైశాల్యం : ∆ ABC వైశాల్యం = __________
(1) 1 : 4 (2) 4 : 1 (3) 1 : 3 (4) 3 : 4
Answer: (1)
By using mid theorem i.e., the segment joining two sides of a triangle at the midpoints of those sides is parallel to the third side and is half the length of the third side. ∴ DF || BC and DF = 1/2 BC ⟹ DF = BE Since, the opposite sides of the quadrilateral are parallel and equal. Hence, BDFE is a parallelogram Similarly, DFCE is a parallelogram. Now, in ∆ABC and ∆EFD; ∠ABC= ∠EFD, ∠BCA = ∠EDF By AA similarity criterion, ∆ABC ~ ∆EFD If two triangles are similar, then the ratio of their areas is equal to the squares of their corresponding sides Hence, the ratio of the areas of ∆DEF and ∆ABC is 1 : 4.
TS Polycet
3. In the given figure ∠BAC = 900, AD ⊥ BC, BD = 9 cm and CD = 16 cm then AC =?
ఇచ్చిన పటం నుండి ∠BAC = 900, AD ⊥ BC , BD = 9 cm మరియు CD = 16 cm అయిన AC = ?
(1) 10 cm (2) 15 cm (3) 20 cm (4) 25 cm
Answer: (3)
Given that, In ΔABC, D is any point on BC such that AD ⊥ BC We know that AD² = BD × DC Now, it is given that BD = 12 cm and DC = 16 cm ⟹ AD² = 9 × 16 ⟹ AD² = 144 ⟹ AD = 12 cm In ΔADC,AC² = AD² + DC² Now, given that, DC = 16 cm and AD = 12 cm So, on substituting the values, we get ⟹ AC² = 12² + 16² ⟹ AC² = 144 + 256 ⟹ AC² = 400 ⟹ AC² = 20² ⟹ AC = 20 cm
4. The base of two similar triangles are 24 cm and 18 cm. If one side of first triangle is 8 cm,
then the corresponding side of another triangle is _______
రెండు సరూప త్రిభుజాల పొడవులు 24 cm మరియు 18 cm. ఒక త్రిభుజ భుజం 8 cm అయిన, రెండవ
అనురూప త్రిభుజ భుజం
(1) 8 cm (2) 6 cm (3) 4 cm (4) 2 cm
Answer: (2)
If two triangles are similar, then their corresponding sides are in proportional ⟹ ∴ the side of another triangle is 6 cm
⟹ 24x = 18 × 8 ⟹ x = 6
Chapter 9: Tangents and Secants to a Circle
1. The angle in a minor segment is ______ angle
అల్పవ్రుత్త ఖండం లోని కోణం _______ కోణం
(1) obtuse (అధిక) (2) acute (అల్ప) (3) right (లంబ) (4) straight (సరళ)
Answer: (1)
The angle in a minor segment is an ‘obtuse angle’ 
2. In the figure ∠CAO = 300, ∠CBO = 400, then ∠AOB =?
పటం నుండి ∠CAO = 300, ∠CBO = 400అయిన, ∠AOB =?
(1) 1000 (2) 1200 (3) 1400 (4) 1500
Answer: (3)
In △AOC, AO = CO ⇒ ∠CAO = ∠ACO =300 In △CBO, CO=BO, ⇒ ∠BCO = ∠CBO = 400 ⟹ ∠ACB = ∠ACO + ∠BCO = 30 + 40=700 Angle subtended at the center is twice the angle subtended anywhere on the arc, so, ∠AOB=2×∠ACB=1400
3. In the figure OB = 13 cm, OP ⊥ AB, OP = 12 cm then AB =_______
పటం నుండి OB = 13 cm, OP ⊥ AB, OP = 12 cm అయిన AB =_______
(1) 100 cm (2) 50 cm (3) 75 cm (4) 10 cm
Answer: (4)
In △OPB, ∠P = 900 OB2 = OP2 + BP2 132 = 122 + BP2 169 = 144 + BP2 169 – 144 = BP2 25 = BP2 BP = 5 AB = 2× BP = 2 × 5 = 10 cm
4. If a parallelogram is cyclic, then it is a _________
సమాంతర చతుర్భుజం చక్రీయమైన, అది ఒక _________
(1) Rectangle (దీర్ఘ చతురస్రం) (2) Square (చతురస్రం)
(3) Quadrilateral (చతుర్భుజం) (4) Rhombus (రాంబస్)
Answer: (1)
5. The angle at tangent to a circle and radius drawn at the point of contact is
స్పర్శ బిందువు వద్ద వృత్త స్పర్శ రేఖతో దాని వ్యాసార్థం చేయు కోణం
(1) 600 (2) 900 (3) 450 (4) 300
Answer: (2)
The angle at tangent to a circle and radius drawn at the point of contact is 900 స్పర్శ బిందువు వద్ద వృత్త స్పర్శ రేఖతో దాని వ్యాసార్థం చేయు కోణం 900
6. In the figure, AP = 12 cm, PB = 16cm. Let π = 3, then the perimeter of shaded portion is
పటం నుండి AP = 12 cm, PB = 16cm. π = 3 అయిన, షేడ్ చేసిన ప్రాంతం యొక్క చుట్టుకొలత ఎంత?
(1) 52 cm (2) 58 cm (3) 56 cm (4) 62 cm
Answer: (2)
In △APB AB2 = AP2 + PB2 AB=162+122 (From Pythagoras theorem) =256+144 =400 =20cm ∴ Radius of circle = 20/2 =10 cm. Perimeter of shaded region =πr + AP + PB =3×10+12+16 =30+12+16 =58 cm.
TS Polycet
Chapter 10: Mensuration
1. If the perimeter of a rhombus is 52 cm, if one of the diagonals is 24 cm then the length of the
other diagonal is
ఒక రాంబస్ యొక్క చుట్టుకొలత 52 సెం.మీ. మరియు దాని ఒక కర్ణం 24 సెం.మీ. అయిన దాని రెండవ
కర్ణం పొడవు ఎంత ?
(1)5 cm (2)7 cm (3) 9 cm (4) 10 cm
Answer: (4)
Given perimeter of Rhombus (రాంబస్ యొక్క చుట్టుకొలత) = 52cm ⟹ 4 × side(భుజం) = 52 Side = 52/4 = 13 ⟹AB = BC = CD = DA = 13 cm One Diagonal = AC = 24 cm ⟹ OA = 12 cm In △OAD, ∠AOD = 900 AD2 = OA2 + OD2 132 = 122 + OD2 169 = 144 + OD2 169 – 144 = OD2 25 = OD2 OD = 5 Another diagonal = BD = 2× OD = 2 × 5 = 10 cm
2. The Radius of a cone is 7m and its height is 10 m. Then its slant height is _______
ఒక శంఖువు యొక్క వ్యాసార్టం 7మీ. మరియు నిలువు ఎత్తు 10 మీ. అయిన ఏటవాలు ఎత్తు_______
(1) 2 m (2) 13.5 m (3) 14.5 m (4) 16.2 m
Answer: (1)
Given radius of cone = r = 7 m Height = h = 10m ∴ Slant height = 12.2 (approximately) 
3. The ratio of volumes of two cones is 4 : 5 and the ratio of radii of their bases is 2 : 3, then the
ratio of their vertical height is
రెండు శంఖువుల ఘనపరిమాణం ల నిష్పత్తి 4 : 5 మరియు వాటి వ్యాసార్తాల నిష్పత్తి 2 : 3 అయిన,
వాటి నిలువు ఎత్తుల నిష్పత్తి
(1) 4 : 5 (2) 9 : 5 (3) 3 : 5 (4) 2 : 5
Answer: (1)

4. Three cubes of sides 6cm, 8 cm and 1 cm are melted to form a new cube then the length of the
edge of the new cube is
6cm, 8 cm మరియు 1 cm భుజాలుగా గల సమ ఘనాలను కరిగించి ఒక పెద్ద ఘనం తయారు
చేయగా ఆ ఘనం యొక్క భుజం కొలత ఎంత?
(1) 9 cm (2) 8 cm (3) 7 cm (4) 6 cm
Answer: (1)
V = V1 + V2 + V3 = 63 + 83 + 13 = 216 + 512 + 1 = 729 V = 93 ∴ Edge of New cube = 9 cm
5. If the diameter of a sphere is ‘d’ then its volume is
ఒక గోళం యొక్క వ్యాసం ‘d’ అయిన , దాని ఘనపరిమాణం
![]()
Answer: (1)
Solution:

6. A reservoir in the shape of a frustum of a right circular cone. It is 8 m across at the top and
4m cross at the bottom. It is 6m deep then its capacity is
ఒక రిజర్వాయర్ షటేల్ కాక్ పైబాగం ఫ్రస్టం ఆకారం లో గలదు. దాని పైన మరియు క్రింది వ్యాసాలు 8
మీ., 4 మీ. మరియు లోతు 6 మీ.అయిన, దాని ఘనపరిమాణం ఎంత?
(1) 174 m3 (2) 176 m3 (3) 127 m3 (4) 170 m3
Answer: (2)
Volume of frustum cone = 1/3πh(R2 + r2 + R. r) Given R = 4m, r = 2 m and h = 6m Volume of frustum cone = 1/3 × 22/7 (6) (42 + 22 + 4× 2) = 2 × 22/7 (16 + 4 + 8) = 2× 22/7 × (28) = 2 × 22× 4 = 176m3
TS Polycet
Chapter 11: Trigonometry
1. If a cos θ + b sin θ = p; a sin θ – b cos θ = q then
a cos θ + b sin θ = p; a sin θ – b cos θ = q అయిన
(1) a2 + b2 = p2 + q2 (2) a2 + b2 = p2 – q2 (3) a2 – b2 = p2 + q2 (4) a2 – b2 = p2 – q2
Answer: (1)
Given a cos θ + b sin θ = p; a sin θ – b cos θ = q (a cos θ + b sin θ )2 + (a sin θ – b cos θ) = p2 + q2 a2 cos2 θ + 2ab sin θ cos θ + b2 sin2 θ + a2 cos2 θ – 2ab sin θ cos θ + b2 sin2 θ = p2 + q2 a2 (cos2 θ + sin2 θ) + b2 (sin2 θ + cos2 θ) = p2 + q2 a2 + b2 = p2 + q2
2. 1 radian =
(1) 56018’ (2) 57016’ (3) 56015’ (4) 45040’
Answer: (2)
1 radian = 57016’
3. If A = 450, B = 600 then sin A + cos B =
A = 450 మరియు B = 600 అయిన sin A + cos B = ?

Answer: (2)
4. If A, B, C, D are angles of a cyclic quadrilateral, then sin A + sin B – sin C – sin D =?
A, B, C, D ఒక చక్రీయ చతుర్భుజ కోణాలైన sin A + sin B – sin C – sin D = ?
(1) – 1 (2) 0 (3) 1 (4) 2
Answer: (2)
Given A, B, C, D are angles of a cyclic quadrilateral A + C = 1800 ⟹ A = 180 – C B + D = 1800 ⟹ B = 180 – D sin A + sin B – sin C – sin D = sin (180 – C) + sin (180 – D) – sin C – sin D = sin C + sin D – sin C – sin D = 0
5. If A = π/4, then (1 + tan A) (1 + tan2A) (1 + tan3A) =
A = π/4 అయితే (1 + tan A) (1 + tan2A) (1 + tan3A) =
(1) 6 (2) 4 (3) 8 (4) 2
Answer: (3)
A = π/4 (1 + tan A) (1 + tan2A) (1 + tan3A) = (1 + tan π/4) (1 + tan2 π/4) (1 + tan3 π/4) = (1 + 1) (1 + 1) (1 + 1) = (2) (2) (2) =8
6. cos 2010 cos 2020 cos 2030 …… cos 3000 =
cos 2010 cos 2020 cos 2030 …… cos 3000 విలువ ఎంత?
![]()
Answer: (3)
cos 2010 cos 2020 cos 2030 …… cos 3000 = cos 2010 cos 2020 cos 2030 … cos 2700 … cos 3000 = but cos 2700 = 0 ∴ cos 2010 cos 2020 cos 2030 …… cos 3000 = 0
Chapter 12: Application of Trigonometry
1. The tops of two poles are of height 20 m and 14 m are connected by a wire. If the wire makes an angle 300 with the horizontal, then the length of the wire is
20 మీ. మరియు 14 మీ. పొడవులు గల రెండు స్తంభాల కోనల్నితాడుతో కలిపారు. ఆ తాడు క్షితిజ సమాంతర రేఖతో 300 కోణం చేసిన, ఆ తాడు యొక్క పొడవు
(1) 11m (2) 12 m (3) 13 m (4) 10 m
Answer: (2)

2. From the figure, θ = __________
పటం నుండి θ = __________
(1) 450 (2) 600 (3) 300 (4) 750
Answer: (2)

TS Polycet
Chapter 13: Probability
1. P(x) + P (“not x”) =
P(x) + P (“x కానిది”) =
(1) – 1 (2) – 2 (3) 1 (4) 2
Answer: (3)
2. If a two-digit number is choosen at random, then the probability that number choosen is a multiple of 3.
రెండంకెల సంఖ్యలో ఒక డాన్ని తీసుకుంటే, అది 3 యొక్క గుణిజమయ్యే సంభావ్యత

Answer: (2)
Total two-digit numbers = 90 Two-digit Numbers multiple of 3 are 12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45,48,51,54,57,60,63,66,69,72,75,78,81,84,87,90,93,96,99 Total two-digit numbers multiple of 3 = 30
3. A die is thrown twice, then the probability of 5 will come up at least once.
ఒక పాచికను రెండు సార్లు దోర్లిస్తే కనీసం ఒకసారి ముఖంపై 5 వచ్చు సంభావ్యత

Answer: (1)
Possible Outcomes are: (1, 1), (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (1, 6) (2, 1), (2, 2), (2, 3), (2, 4), (2, 5), (2, 6) (3, 1), (3, 2), (3, 3), (3, 4), (3, 5), (3, 6) (4, 1), (4, 2), (4, 3), (4, 4), (4, 5), (4, 6) (5, 1), (5, 2), (5, 3), (5, 4), (5, 5), (5, 6) (6, 1), (6, 2), (6, 3), (6, 4), (6, 5), (6, 6) So, the total number of outcomes = 6×6 = 36 Number of events when 5 comes at least once = 11(5+6) ∴ Probability of 5 will come up at least once = 11/36
4. Three coins are tossed simultaneously, then the probability of getting at least two heads is
మూడు నాణాలను వరుసగా ఎగుర వేస్తే, కనీసం రెండు బారుసలు వచ్చే సంభావ్యత

The possible outcomes = {HHH, HHT, HTH, HTT, THH, THT, TTH, TTT}, Number of possible outcomes = 8 Favourable outcomes = HHT, HTH, THH and HHH Number of favourable outcomes = 4 Probability of getting at least two heads = 4/8 = 1/2
Chapter 14: Statistics
1. If the mean of 6, 7, x, 8, y, 14 is 9 then x + y =_____________
6, 7, x, 8, y, 14 ల సగటు 9 అయిన, x + y =_____________
(1) 17 (2) 18 (3) 19 (4) 20
Answer: (3)
Given, the mean of 6, 7, x, 8, y, 14 is 9 ⟹ = 9 ⟹ = 9 ⟹ 35 + x + y = 54 ⟹ x + y = 54 – 35 = 19
2. The A.M of 30 students is 42. Among them, two students get zero marks, then A.M of the remaining students is
30 మంది విద్యార్థుల సగటు 42. వారిలో ఇద్దరికి ‘0’ మార్కులు వస్తే మిగిలిన విద్యార్తుల సగటు
(1) 40 (2) 45 (3) 50 (4) 55
Answer: (2)
Given, the A.M of 30 students is 42 Sum of the marks of 30 students = 30 × 42 = 1260 Two students got ‘0’ marks Remaining students = 28 The A. M of 28 students = 1260/28 = 45
3. The median of 17, 31, 12, 27, 15, 19, 23 is
17, 31, 12, 27, 15, 19, 23 ల యొక్క మధ్యగతం
(1) 19 (2) 20 (3) 21 (4) 22
Answer: (1)
Given data is 17, 31, 12, 27, 15, 19, 23 Ascending order is 12, 15, 17, 19, 23, 27, 31 Number of observations = 7 (which is odd) Median = = 4th observation = 19
observation
4. Mode of A, B, C, D, …., Z is
A, B, C, D, …., Z ల యొక్క బాహులకం
(1) 20 (2) 21 (3) 22 (4) no mode (బాహులకం ఉండదు)
Answer: (4)





